...

Kwasy? Co to właściwie są te kwasy? W sezonie jesienno – zimowym często się o nich mówi, słyszy w gabinetach kosmetycznych, że to dobry czas na zabiegi z kwasami, ale właściwie na czym takie zabiegi polegają, dla kogo są, jakie są rodzaje kwasów i jak działają. Pojawiają się hasła kwasy alfa - hydroksykwasy, beta – hydroksykwasy, jednak większości nie wiele one mówią. Aby usystematyzować wiedzę w tym temacie, postaramy się choć trochę przybliżyć zagadnienia związane z kwasami.

peeling kwasami

Zabiegi z kwasami to nic innego jak peeling chemiczny z użyciem różnego rodzaju kwasów

Czym są hydroksykwasy?

Hydroksykwasy są to substancje należące do eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Posiadają one szerokie spektrum działania, dlatego musimy przyjrzeć się bliżej poszczególnym rodzajom hydroksykwasów i ich zastosowaniu.

Podział hydroksykwasów:

  • Alfa hydroksykwasy (AHA)
  • Beta hydroksykwasy (BHA)
  • Poli-hydroksykwasy (PHA)

Alfa-hydroksykwasy (AHA) są otrzymywane z produktów naturalnie występujących w przyrodzie, m.in. owoców, mleka, trzciny cukrowej, jednak mogą być one również syntetyzowane metodami chemicznymi.
Kwasy AHA to kwasy rozpuszczalne w wodzie, dlatego w małym stopniu przenikają przez warstwę sebum i tym samym słabiej wnikają w głąb skóry.
Ze względu na rozpuszczalność w wodzie są polecane dla skóry suchej, szorstkiej czy po opalaniu. W wyższych stężeniach są również pomocne w przypadku cery trądzikowej.
Optymalne pH, czyli takie w których kwasy skutecznie zadziałają, wynosi między 3 a 4,5. Przy wyższym pH działają głównie nawilżająco.

Kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy

Naturalnie występuje m.in. w kwaśnym mleku, maślance, jogurcie.
Zastosowanie: przy oczyszczaniu twarzy (ponieważ działa złuszczająco, dezynfekująco oraz hamuje rozmnażanie się bakterii) a także nawilża skórę i stabilizuje NMF oraz poprawia strukturę kolagenu.

Kwas glikolowy (hydroksyoctowy) 

Otrzymywany jest z trzciny cukrowej, ale znajduje się również w agreście, winogronach i jabłkach.
Zastosowanie: hamuje aktywność enzymów (których zadaniem jest utrzymanie spójności między korneocytami), powoduje rozluźnienie i rozerwanie wiązań komórkowych, pobudza odnowę komórkową, zwiększa syntezę kolagenu oraz rozjaśnia przebarwienia.
Kwas ten posiada małą cząsteczkę, więc dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka.
Przez względu na silne działanie może on wywołać działania niepożądane, w postaci rumienia, pieczenia czy pęcherzyków, a przy najwyższym stężeniu może spowodować martwicę naskórka

Kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy)

Otrzymywane jest z owoców, głównie z jabłek
Zastosowanie: w pielęgnacji domowej niż gabinetowej w porównaniu z innymi kwasami AHA.

Kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy)

Otrzymywany jest z m.in. z owoców cytryny, ananas, a także wina, soku z buraków i mleka.
Zastosowanie: jako składnik peelingów rozjaśniających ze względu na silne właściwości rozjaśniające.

Kwas migdałowy

Otrzymywany podczas hydrolizy gorzkich migdałów, występuje także w wiśniach i morelach.
Zastosowanie: wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne (ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków), hamuje łojotok oraz łagodnie złuszcza naskórek.
Wykazuje właściwości bardzo podobne do kwasu glikolowego, ale jego cząsteczka jest większa, dlatego też działa łagodniej i wolniej. Dzięki temu jest całkowicie pozbawiony działania drażniącego.

Beta - hydroksykwasy (BHA)  w kosmetologii wyróżnia się tylko jeden rodzaj kwasu beta-hydroksylowego – kwas salicylowy.

Kwas salicylowy

Otrzymywany jest z drzewa różanego, malin, liści senesu i brzozy, kwiatów rumianku oraz kory wierzby, syntetyzowany natomiast z fenolu.

Działanie: złuszczające (posiada zdolność przenikania przez sebum i wnikania w głębsze warstwy skóry), wnika w głąb mieszków włosowych (dzięki czemu jest skuteczniejszy w leczeniu trądziku), odblokowuje pory i pomaga w likwidacji zaskórników, posiada działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Optymalne pH dla tego kwasu to 3-4.
Kwas ten nie wysusza skóry (dlatego może być stosowany przy cerze suchej) jest spokrewniony z aspiryną (kwasem acetylosalicylowym) dzięki czemu może być stosowany w przypadku cery naczyniowej oraz wrażliwej.

Poli-hydroksykwasy (PHA) – jest to najnowsza generacja kwasów hydroksylowych, a zastosowanie w kosmetyce znajdują: glukonolakton, glukoheptanolakton, kwas laktobionowy. 
Posiadają one właściwości kwasów AHA a ze względu na większy rozmiar cząsteczki są łagodniejsze, dzięki czemu mogą być stosowane przy cerze wrażliwej, naczyniowej, a nawet u osób z trądzikiem różowatym czy łuszczycą.
Działanie: silne właściwości nawilżające, antyutleniające oraz łagodzące podrażnienia. Kwasy te nie powodują zwiększenia wrażliwości na promieniowanie UV w odróżnieniu od kwasów AHA, stąd mogą być stosowane również latem.
Optymalne pH dla kwasów PHA mieści się w granicach 3-4.

 kwasy apis i bielenda

Działanie kwasów

  • usunięcie zbędnych zrogowaciałych warstw naskórka
  • regulacja odnowy komórkowej skóry
  • poprawa struktury i kolorytu skóry
  • odblokowywanie porów i działanie antybakteryjne  (zapobiega tworzeniu się ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników – głównie kwasów BHA)
  • spłycenie drobnych zmarszczek
  • pobudzają produkcję kolagenu i elastyny
  • przygotowują skórę do kolejnych etapów zabiegu
  • zwiększają skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych (skóra lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kosmetykach)
  • niwelują przebarwienia i niewielkie blizny potrądzikowe

Przeciwwskazania

  • aktywna opryszczka
  • stany zapalne
  • skłonność do powstawania bliznowców
  • atopowe zapalenie skóry
  • egzemy
  • skóra naczyniowa, teleangiektazje – nie we wszystkich rodzajach kwasów
  • terapia pochodnymi witaminy A (np.Izotec) – 6 miesięcy po zakończeniu leczenia
  • długotrwała terapia sterydami
  • skóra tuż po depilacji
  • ciąża, karminie piersią
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • skóra podrażniona
  • grzybica
  • łuszczyca
  • oparzenia posłoneczne
  • liczne zmiany
  • inne przeciwwskazania lekarskie
  • alergie skórne

Przebieg zabiegu

1. Przygotowanie skóry do zabiegu (demakijaż, nałożenie preparatu przygotowującego do zabiegów z kwasami np. żel przygotowujący 
2. Zabezpieczanie otarć, pieprzyków, skrzydełek nosa i okolic oczu, tłustym preparatem np. wazeliną.
3. Nałożenie wybranego kwasu (rozprowadzenie odpowiedniej ilości preparatu na wybranej partii i pozostawienie na kilka, kilkanaście minut, w zależności od rodzaju kwasu, stężenia oraz stanu skóry).
4. Zastosowanie neutralizatora - blokuje (neutralizuje) działanie kwasów, zapobiega podrażnieniom. Umożliwia bezpieczne wykonanie zabiegu.
5. Nałożenie maski łagodzącej po zabiegach z kwasami  lub odżywczo-regenerująca maska po eksfoliacji 
6. Ewentualne nałożenie maski algowej
7. Na koniec nałożenie kremu ochronnego.

Zalecenia pielęgnacyjne po zabiegu:

  • Co najmniej przez 2 tygodnie po zabiegu nie wolno się opalać.
  • Nie należy skóry dodatkowo złuszczać ani myć środkami silnie odtłuszczającymi.
  • Przez kilka dni zaleca się ograniczenie w makijażu, ponieważ skóra po zabiegu może się złuszczać.
  • Należy zadbać o odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry.