...

Gabinety prześcigają się w walce o klienta różnymi promocjami, rabatami czy programami lojalnościowymi. A zastanawiałyście się jak w naturalny sposób sprawić, żeby klienci wracali do nas z chęcią?
Dzisiaj mamy dla Was pomysł na zastąpienie zwyczajowej kawy, herbaty czy wody czymś o wiele bardziej zdrowym, pełnym witamin, orzeźwiającym i po prostu pysznym. Prezentujemy Wam zestaw 6 koktajli, które możecie przygotować w gabinecie kosmetycznym lub wcześniej w domu przy użyciu blendera.


Pewnie myślicie od razu o przepisach sanitarnych, dlatego rozwiązanie to jest na pewno łatwiejsze w realizacji w hotelach SPA, gdzie jest kuchnia. Dla zwykłych gabinetów warto rozważyć przygotowanie koktajli w domu, ale w samym salonie będzie wtedy potrzebna mała lodówka. Z drugiej strony... kto podaje kawę w kubkach jednorazowych ;) ?


Wybierzcie sobie 1 czy 2 koktajle o różnych smakach, aby każdy mógł wybrać coś, co lubi. Koktajle dobieramy do sezonu, inne zaproponujemy latem a inne zimą. Jedyne, co musicie zrobić to zaplanować zakupy i ewentualnie przygotować część warzyw i owoców w domu. Jeśli Wasz klient/klientka podejdą do pomysłu sceptycznie (każdy na myśl o koktajlu z pietruszki skrzywi się ;)), przekażcie mu jak wiele witamin zawiera dany koktajl i jakie ma działanie na nasz organizm. Wiedza teoretyczna przekonuje niemal każdego a sam smak zaskakuje na 100% pozytywnie! Jeśli którejś Pani smak przypadnie wyjątkowo do gustu – przygotujcie się i wydrukujcie przepis na estetycznej karteczce z dopiskiem -> na przepyszne koktajle i zabiegi kosmetyczne zaprasza Was Salon…..przepis na koktajl

Zobaczycie, klientki będą zachwycone. Inspiracji do poszukiwania nowych smaków koktajli możecie szukać zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Nie bójcie się próbować, ważne, żebyście oferowały coś, co smakuje Wam samym.


1. Koktajl pietruszkowo-cytrynowy (zimą, jesienią)
Napój ten to prawdziwa bomba witaminowa:
- witamina C potrzebujemy jej zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym przy wzmożonym ryzyku infekcji bakteryjnych i wirusowych.
-potas,
-żelazo,
-magnez,
-sód,
-wapń,
Pietruszka ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega anemii.

Składniki:
duży pęczek natki pietruszki (umyj)
2 cytryny – wyciśnij z nich sok
1 jabłko
0,5 l wody mineralnej niegazowanej
cukier/ lub w wersji zdrowszej ksylitol lub miód do smaku.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i jeśli konsystencja jest za gęsta, to dolewamy wody.
Niektórzy zastępują jabłko bananem a cytrynę pomarańczą.
Koktajl spożywamy od razu po przygotowaniu, jeśli długo stoi to smak robi się gorzkawy

2. Koktajl szpinakowo-ananasowy (jesień, zima)

Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu a także w żelazo, wapno i witaminy C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten.

koktajle owocowo-warzywne

 

Składniki:

2 duże garście umytego szpinaku
1 banan
1 jabłko starte na tarce
½ puszki ananasa
¼ szklanki soku z ananasa
Woda mineralna


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i jeśli konsystencja jest za gęsta, to dolewamy wody.
Koktajl spożywamy od razu po przygotowaniu.

3. Koktajl z pomarańczy i mango (od wiosny do zimy)

„Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.
Właściwości zdrowotne mango
Antyoksydanty obecne w mango mają przede wszystkim za zadanie walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą nie tylko hamować procesy starzenia się skóry, ale także walczyć z rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. „ (źródło https://portal.abczdrowie.pl/)

Dietetyczny koktajl składa się z pomarańczy i mango. Koktajlu jest słodki sam w sobie, przez co nie ma potrzeby dodawania cukru.


Składniki:
– 1/2 mango
– 1 pomarańcza
– 50 ml wody gazowanej


Przygotowanie:
Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do blendera. Mango obieramy ze skórki, bez pestek kroimy na kawałki i dorzucamy do blendera. Na końcu dolewamy wodę mineralną i miksujemy

4. Koktajl malinowo-jagodowy (lato)

Maliny to źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witamin C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić wapń, magnez,żelazo i potas.


Składniki:
125 g malin
125 g jagód
1 jogurt waniliowy
5 kostek lodu/ woda

Włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Podawać schłodzony.

5. Koktajl bananowo-kokosowy (Cały rok)


„Mleko kokosowe jest głównie bogactwem tłuszczów średniołańcuchowych (MCFA), które działają przeciwgrzybicznie, antywirusowo i mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Ponadto mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy, błonnik, wapń, magnez, żelazo, potas. W związku z tym, że jest źródłem przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się organizmu. Istnieje wiele dowodów na to, że naturalne mleko kokosowe wyrównuje poziom cholesterolu i glukozy we krwi.”(źródło https://portal.abczdrowie.pl/)


Składniki:
1 banan
100 ml mleka kokosowego
10 ml soku z cytryny
szczypta cynamonu


Wszystko zblendować. 

6. Koktajl pomidorowy


„Pomidory powinniśmy spożywać przede wszystkim ze względu na zawarty w nich likopen. Jest to przeciwutleniacz, który nadaje temu warzywu czerwony kolor. Wpływa on na zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Chroni organizm przed rozwojem choroby nowotworowej – szczególnie raka prostaty u mężczyzn oraz raka piersi u kobiet. Likopen zapobiega także rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. O dziwo, najwięcej tego cennego składnika znajdziemy nie w surowych warzywach, ale w przetworach. Pomidory to cenne źródło błonnika.”(źródło https://portal.abczdrowie.pl/)

Składniki:


szklanka świeżego soku pomidorowego 
kawałek papryczki chili (nie przesadzajcie!)
natka pietruszki
kilka liści bazylii
łyżeczka oliwy
sól, pieprz


Sposób przygotowania


Wszystkie składniki należy zmiksować z sokiem pomidorowym, można dodać oliwę i doprawić do smaku.przekąska w gabinecie

Jako, że Wasze klientki spędzają u Was czasem i kilka godzin, warto zaproponować zdrową przekąskę na bazie jogurtu naturalnego z pokrojonymi warzywami sezonowymi. Pamiętajcie, aby mieć świeże składniki i wszystko dokładnie płukać :) Życzymy smacznych koktajli i zadowolonych klientów.